Η αδενομύωση είναι μια κατάσταση στην οποία κύτταρα του ενδομητρίου, δηλαδή του λεπτού υμένα που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, μεταναστεύουν και αναπτύσσονται στο εσωτερικό μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, στο μυομήτριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τοιχώματα της μήτρας να παχαίνουν και η μήτρα να αυξάνει σε μέγεθος, ακόμη και 2 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό. Ο ιστός του ενδομητρίου που βρίσκεται μέσα στη μήτρα ανταποκρίνεται στον κύκλο των ορμονών με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται το ενδομήτριο στη φυσιολογική του θέση, δηλαδή αναπτύσσεται, αποπίπτει και αιμορραγεί.
Υπάρχουν 3 διαφορικές κατηγοριοποιήσεις της αδενομύωσης:
Η ακριβής αιτία της αδενομύωσης είναι άγνωστη. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν πως μπορεί να πυροδοτεί η νόσος. Σύμφωνα με μια, αρχέγονα βλαστικά κύτταρα εισχωρούν στο τοίχωμα της μήτρας και διαφοροποιούνται προς κύτταρα ενδομητρίου, δημιουργώντας αδενομύωση. Σύμφωνα με μία άλλη, κάποια φλεγμονή της μήτρας μετά από μια γέννα μπορεί να σπάσει το φυσικό φράγμα των κυττάρων ανάμεσα στο ενδομήτριο και το μυομήτριο και να προκαλέσει επίσης αδενομύωση.
Ανεξαρτήτως της αιτίας, έχει φανεί ότι η αδενομύωση σχετίζεται με τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εμμηνόπαυση, περίπου 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, η αδενομύωση συνήθως εξαφανίζεται. Αυτό οφείλεται στην ραγδαία πτώση των οιστρογόνων που συμβαίνει κατά την περίοδο αυτή.
Αντί για αιτίες, θα ήταν χρήσιμο να πούμε παράγοντες κίνδυνου που αυξάνουν την πιθανότητα για μια γυναίκα να αναπτύξει αδενομύωση. Σε αυτούς ανήκουν:
Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να είναι ήπια ως αρκετά σοβαρά. Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην παρουσιάζουν καμία ενόχληση. Στα πιο κοινά συμπτώματα, όταν αυτά υπάρχουν, ανήκουν:
Πολλές φορές τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Δεν πρέπει να συγχέουμε την αδενομύωση με την ενδομητρίωση όπου τα κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν σε έκτοπες θέσεις εκτός της μήτρας όπως η κοιλιά ή οι ωοθήκες. Πολλές φορές γυναίκες με αδενομύωση πάσχουν και από ενδομητρίωση, ενώ λόγω των κοινών τους συμπτωμάτων είναι δύσκολο να τις διαφοροποιήσουμε.
Γενικά η αδενομύωση είναι μια καλοήθης κατάσταση που δεν απειλεί τη ζωή μιας γυναίκας. Παρόλα αυτά, η μεγάλη παρατεταμένη αιμορραγία οδηγεί σε χρόνια αναιμία, η οποία προκαλεί έντονη κούραση, συχνές ζαλάδες και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης οι έντονοι πόνοι μπορεί να διαταράξουν την τρόπο ζωής της και να την εμποδίσουν από τα να συμμετέχει στις καθημερινές της δραστηριότητες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αδενομύωση μπορεί να μειώσει την γονιμότητα μιας γυναίκας. Ωστόσο, επειδή η αδενομύωση συχνά συνάρχει με την ενδομητρίωση, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πόσο επιδρά η κάθε πάθηση στην πρόκληση υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση είναι γνωστός παράγοντας υπογονιμότητας.
Η διάγνωση της αδενομύωσης βασίζεται:
Πολλές φορές η διάγνωση της αδενομύωσης έρχεται αφού αποκλείσουμε όλες τις άλλες πιθανές παθήσεις που μας δημιουργούν τα παραπάνω συμπτώματα. Η οριστική διάγνωση της αδενομύωσης γίνεται με εξέταση των κυττάρων της μήτρας στο μικροσκόπιο μετά από αφαίρεση της αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Η μέθοδος που θα επιλέξουμε για να ελέγξουμε τη νόσο εξαρτάται από τα συμπτώματα της γυναίκας και από το πόσο κοντά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Όπως ήδη αναφέραμε κατά την εμμηνόπαυση , η νόσος εξαφανίζεται από μόνη της. Όταν η κατάσταση είναι ήπια και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις δεν συστήνουμε κάποια αγωγή. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι τέτοια που σας εμποδίζουν να κάνετε την καθημερινή ρουτίνα σας, ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια αγωγή. Σε αυτές ανήκουν:
4 Comments
Εχουν μεινει εγκυες με αδενομυωση
Η αδενομύωση δεν ευνοεί την γονιμότητα αλλά δεν την αποκλείει
Ειμαι απο Κυπρο χαιρεται;
Και εχω αδενομυωση εχω κανει δυο εμβρυομεταφορες που δυστυχως απετυχαν και εχω φυλαγμενα τρια εμβρια
Σταματησα την περιοδο για τρις μηνες για να τόποθετησω τα εμβρυα αλλα δεν επιβιωσαν
Τι νομιζετε οτι πρέπει να κανω και η ηλικια μου ειναι 44
1000 ευχαριστω
Δυστυχώς η αδενομύωση όπως και η ενδομητρίωση είναι παράγοντες που δεν ευνοούν την εμφύτευση και την γονιμότητα εν γένη. Υπομονή και θετική σκέψη.