Για την διέγερση ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση βασιζόμαστε στο ιστορικό και τον εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στο ζευγάρι. Έτσι επιλέγετε ο καλύτερος τρόπος διέγερσης των ωοθηκών . Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται βάση πρωτοκόλλων τα οποία δίνουν τα περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ωάρια για ένα ζευγάρι. Σκοπός είναι η παραγωγή περίπου 8 έως 15 ωοθυλακίων που θα δώσουν ποιοτικά ωάρια κατά την ωοληψία.Τα πρωτόκολα διέγερσης ωοθηκών προσαρμόζονται ανάλογα. Κάθε γυναίκα αντιδρά με τον δικό της τρόπο στα φάρμακα. Επίσης κάθε ζευγάρι έχει διαφορετικό πρόβλημα που δημιουργεί υπογονιμότητα.
Όπως η Θυλακιοτρόπος ορμόνη ανθρώπινη (ALTERMMON-MERIONAL-MENOPURE) ή Θυλακιοτροπίνη άλφα (BEMFOLA-GONAL-F) ή Θυλακιοτροπίνη βήτα (PUREGON) ή Μενοτροπίνη (MENOGON-MERIONAL) κ.α.
Διεγείρουν τις ωοθήκες, είναι σε ενέσιμη μορφή και γίνονται περίπου την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση. Η δοσολογία ρυθμίζεται ανάλογα με την γυναίκα και προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου και το πρωτόκολο που ακολουθείτε.
Υπάρχουν 2 τύποι αναλόγων, τα οποία είναι οι αγωνιστές ( GnRH-αγωνιστές, όπως το ARVEKAP/triptorelin) και το DARONDA/leuprorelin)και οι ανταγωνιστές (GnRH – ανταγωνιστές, όπως το ORGALUTRAN/genirelix και το CETROTIDE /cetrorelix) . Η χορήγηση αυτών των ουσιών επιτυγχάνει την καταστολή των ενδογενών γοναδοτροπινών, που παράγει η γυναίκα. Η καταστολή αυτή επιτρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος της διέγερσης και εξασφαλίζει από αιφνίδια και άκαιρη ωρίμανση των ωοθηλακίων και ωοθυλακιορρηξία
Όπως Chorionic Gonadotrophin ( PREGNYL) ή Χοριακή Γοναδοτροπίνη Άλφα (Choriogonadotropin Alfa-OVITRELLE).Χορηγείται εφάπαξ σε ενέσιμη μορφή, την κατάλληλη χρονική στιγμή και προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων.
Ξεκινα με GnRH αγωνιστή την 21η ημέρα του κύκλου,μετά απόυπερηχογραφικό έλεγχο. Γίνεται προσθήκη γοναδοτροπινών μετά την έναρξη της πειοόδου.Πρέπει να γίνει ορμονικός και υπερηχογραφικός έλεγχος, πριν την έναρξη, που συνεχίζει σε όλη την διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών.
Στο πρωτόκολλο Ανταγωνιστών η διέγερση με γοναδοτροπίνες αρχίζει τη 2η ή 3η ημέρα του κύκλου. Η έναρξη του ανταγωνιστή της GnRH ξεκινά περίπου την 6 ημέρα. Η έναρξης του ανταγωνιστή γίνεται με υπερηχογραφικά και ορμονικά κριτήρια.
Μιμείται το βραχύ προτόκολο. Ξεκινάει τη 2η ημέρα του κύκλου. Βασίζεται στη χορήγηση ενός νεότερου σκευάσματος για τη διέγερση των ωοθηκών, το οποίο έχει την ιδιότητα να χορηγείται μόνο 1 φορά, αλλά η δράση του να διαρκεί 7 ημέρες (corifollitropin alfa)
Στο φυσικό κύκλο παρακολουθούμε υπερηχογραφικά την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Όταν εντοπιστεί ένα ώριμο ωοθυλάκιο προχωράμε σε ωοληψία. Το μειονέκτημα του φυσικού κύκλου είναι ότι υπάρχει ένα ή και κανένα ώριμο ωοθυλάκιο ανά κύκλο.Συνδυάζεται πολλές φορές με τα πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης
Χρησιμοποιούν για διέγερση την κιτρική κλομιφένη σε συνδυασμό με γοναδοτροπίνες
Οι φάσεις καταστολής και διέγερσης δε διαχωρίζονται, γιατί γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Η διέγερση των ωοθηκών με γοναδοτροπίνη ξεκινά την 2η ή 3η ημέρα του κύκλου. Συνδυάζεται με GnRH ανάλογα που ξεκινούν νωρίτερα την 1η ή 2η ημέρα του κύκλου. Αυτό είναι πιο δυνατό πρωτόκολλο λόγω του «flare up» ή μπορεί εναλακτικά να συνδυαστεί με ανταγωνιστή.
Σε όλα τα πρωτόκολλα διέγερσης μετά την παραγωγή αρκετών ωοθηλακίων χορηγούμε την Χοριακή γοναδοτροπίνη, εφάπαξ, σε ενέσιμη μορφή την κατάλληλη χρονική στιγμή. Προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων.Ετσι τα ωοθηλάκια θα είναι έτοιμα για ωοληψία και ώριμα για γονιμοποίηση.