Δεν είναι σήμερα λίγες οι γυναίκες που για διαφόρους λόγους δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Για πολλές από αυτές, η δωρεά ωαρίων είναι η λύση. Κατά τη δωρεά ωαρίων μια γόνιμη γυναίκα προσφέρει τα ωάρια της σε μία άλλη. Εφαρμόζεται στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μπορεί να συνδυαστεί με δωρεά σπέρματος ή να εφαρμοστεί μεμονωμένα. Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο με την οποία όλο και περισσότερες γυναίκες πετυχαίνουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν το ζευγάρι στην δωρεά ωαρίων: η παραγωγή ωαρίων σε μικρή ποσότητα ή η παραγωγή επαρκούς ποσότητας ωαρίων χαμηλής όμως ποιότητας.
Μικρή ποσότητα ωαρίων παράγουν οι γυναίκες που:
Από την άλλη, χαμηλής ποιότητας θεωρούνται τα ωάρια μιας γυναίκας που:
Η δωρεά ωαρίων είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος τόσο για τη λήπτρια όσο και για την δότρια. Δότριες ωαρίων γίνονται όσες γυναίκες πληρούν αυστηρά τα παρακάτω κριτήρια:
Εκτός των υπερηχογραφικών ελέγχων και των αιματολογικών εξετάσεων που υποβάλλεται η δότρια περνάει και από ψυχολογική εκτίμηση. Έτσι, εκτιμούμε έμμεσα τη υγεία του παιδιού που θα προκύψει από τα ωάρια της και εξασφαλίζουμε ότι η δότρια είναι πλήρως ενημερωμένη για τη διαδικασία και έχει λάβει μια συνειδητή απόφαση.
Η δωρεά ωαρίων είναι μια αυστηρά ανώνυμη διαδικασία. Δεν υπάρχει επικοικωνία μετάξυ της λήπτριας και της δότριας, ενώ καμία δεν επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της άλλης.. Ωστόσο η λήπτρια γνωρίζει τα φυσικά χαρακτηριστικά της δότριας όπως το ύψος, το βάρος, χρώμα ματιών και μαλλιών, ομάδα αίματος και rhesus. Αν μελλοντικά για λόγους υγείας του παιδιού χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες, ανατρέχουμε στον ιατρικό φάκελο της δότριας, αλλά η ταυτότητα της συνεχίζει να παραμένει απόρρητη. Η δωρεά ωαρίων είναι μια πράξη προσφοράς και αλτρουισμού και δεν προβλέπεται η πληρωμή της δότριας από την λήπτρια ως κίνητρο για την δωρεά. Η δότρια λαμβάνει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό που καλύπτει τις ώρες απουσίας από τη δουλεία, τα φάρμακά της, τυχόν έξοδα μεταφοράς και την προσφορά της.
Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής
Η δότρια αρχικά λαμβάνει φάρμακα διέγερσης ωοθηκών ώστε να παραχθούν όσο περισσότερα ώριμα ωάρια γίνεται. Ο έλεγχος ανταπόκρισης στα φάρμακα γίνεται με διακολπικούς υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις. Στο διάστημα αυτό, είναι σημαντικό η δότρια να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να απέχει από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Όταν τα ωάρια ωριμάσουν, γίνεται μια ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης. Λίγες ώρες μετά, γίνεται η συλλογή τους.
Η λήψη των ωαρίων γίνεται μέσω μιας βελόνης από τον κόλπο μέσω υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Διαρκεί 30 λεπτά και γίνεται με ήπια μέθη.
Η λήπτρια λαμβάνει κατάλληλη ορμονική αγωγή ώστε να προετοιμαστεί η μήτρα για το έμβρυο και να μπορεί να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη. Μετά από 3 ή 5 ημέρες από την συλλογή των ωαρίων και σε στάδιο 3ης ημέρας ή βλαστοκύστες 5ης ημέρας τα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της λήπτρια με εμβρυομεταφορά. Η λήπτρια συνεχίζει να υποστηρίζεται ορμονικάγια την επίτευξη και συνέχιση της εγκυμοσύνης. Δώδεκα ημέρες μετά η λήπτρια κάνει έλεγχο β-χοριακής γοναδοτροπίνηςγια έλεγχοτης επίτευξης της εγκυμοσύνης.
Τα ποσοστά εγκυμοσύνης με δωρεά ωαρρίων είναι πολυ υψηλά, φτάνουν έωςς και 80%.