Με τον όρο δυσμηνόρροια αναφερόμαστε στον πόνο και τη δυσφορία που αισθάνεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου (εμμηνορρυσιακού της κύκλου). Η δυσμηνόρροια ή πόνος περιόδου, είναι μια από τις συνηθέστερες διαταραχές της περιόδου. Ταλαιπωρεί περισσότερο από το 50% του γυναικείου πληθυσμού. Η ένταση του πόνου που βιώνει κάθε γυναίκα ποικίλει και μπορεί να είναι από ήπια, ως και σοβαρή. Κάποιες φορές την δυσκολεύει στην καθημερινότητά της. Διακρίνουμε 2 είδη δυσμηνόρροιας: την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των προσταγλανδινών στην κυκλοφορία. Οι προσταγλανδίνες είναι μια κατηγορία ορμονών που εκκρίνονται από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και είναι υπεύθυνες για τη σύσπαση της κατά την περίοδο και κατά τον τοκετό. Καθώς η μήτρα συσπάται, πιέζονται τα αγγεία που την τροφοδοτούν με αίμα και μειώνεται παροδικά η παροχή οξυγόνου σε αυτήν. Αυτή η μείωση του οξυγόνου, ιδιαίτερα όταν η σύσπαση είναι πολύ έντονη, οφείλεται για την εκδήλωση του πόνου. Τα επίπεδα των προσταγλανδινών αρχίζουν να αυξάνουν 1-2 μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και φτάνουν στα μέγιστα επίπεδα τις πρώτες μέρες της περιόδου. Για αυτό το λόγο, ο πόνος που οφείλεται σε δυσμηνόρροια είναι πιο έντονος τις πρώτες μέρες αυτής.
Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλές καταστάσεις, στις οποίες ανήκουν κυρίως:
Το κύριο σύμπτωμα της δυσμηνόρροιας είναι ο πόνος. Εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά, αλλά μπορεί να αντανακλάται και χαμηλά στην πλάτη, στους μηρούς ή στους γοφούς. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, όταν πρόκειται για πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος εμφανίζεται την πρώτη μέρα του κύκλου, κορυφώνεται το πρώτο 24ωρο και υποχωρεί σε 1-2 μέρες, ενώ όταν υπάρχει κάποια γυναικολογική πάθηση ξεκινάει νωρίτερα και διαρκεί πολύ περισσότερο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και σταθερός ή μπορεί να είναι διαλείπων, δηλαδή να έρχεται και να φεύγει (π.χ. να εμφανίζεται με την έναρξη της ροής). Εκτός από τον πόνο μπορεί να υπάρχουν ναυτία, εμετός, πονοκέφαλοι ή και κόπωση.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την δυσμηνόρροια με το προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι ένα σύνολο από συμπτώματα παρόμοια με αυτά της δυσμηνόρροιας, τα οποία όμως εμφανίζονται λίγες ως αρκετές μέρες πριν την περίοδο και σχετίζονται με την υπερευαισθησία στην ορμόνη προγεστερόνη, η οποία εκκρίνεται από το σώμα μετά την ωορρηξία.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Σε περίπτωση που βιώνετε έντονο πόνο, όπως αυτόν που περιγράψαμε, είναι καλό να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο. Με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, της πυελικής εξέτασης και ενός κολπικού υπερηχογραφήματος, ο γιατρός θα μπορέσει να διαπιστώσει την ύπαρξη κάποιας γυναικολογικής πάθησης που θα μπορούσε να προκαλεί τον πόνο, και να συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η πιο συχνή μέθοδος αντιμετώπισης της δυσμηνόρροιας είναι η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Είναι μια κατηγορίας αναλγητικών φαρμάκων που στοχεύουν τις προσταγλανδίνες. Τα ΜΣΑΦ δεν ενδείκνυνται για όλες τις γυναίκες (π.χ σε διαταραχές πήξης του αίματος, άσθμα, διαταραχές του στομάχου), επομένως καλό είναι να τα λαμβάνετε με ιατρική οδηγία. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη ορμονικής θεραπείας, όπως είναι τα αντισυλληπτικά δισκία, τα διαθερμικά επιθέματα ή τα σπιράλ με προγεστερόνη. Στις περιπτώσεις όπου η δυσμηνόρροια είναι δευτεροπαθής και ο πόνος δεν ανακουφίζεται με παυσίπονα ή ορμονικά σκευάσματα, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τη θεραπεία της ίδιας της πάθησης, όπως την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή την αφαίρεση των έκτοπων εστιών ενδομητρίωσης. Ανάλογα με το ιστορικό κάθε γυναίκας, η θεραπεία ποικίλει, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων. Άλλες συντηρητικές μέθοδοι που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο περιλαμβάνουν:
Συμπερασματικά, αν και η ύπαρξη πόνου είναι φυσιολογική και αναμενόμενη κατά την εμμηνορρυσία, μπορεί να μην είναι πάντα τόσο αθώα. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα όταν ο πόνος σας εμποδίζει στην καθημερινότητά σας, παρακολουθείστε την εξέλιξη του και απευθύνθείτε σε γυναικολόγο προκειμένου να μπορέσετε να τον διαχειριστείτε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.