Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάνουν ένα παιδί. Αν και ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης προκαλεί πάντα απογοήτευση, δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από την προσπάθεια. Οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεστε να συλλάβετε είναι πολλοί, και σχεδόν πάντα είναι αντιμετωπίσιμοι.Υπάρχουν φυσικές αιτίες υπογονιμότητας που διορθώνονται χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αυτοί είναι:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί μία γυναίκα που δεν μένει έγκυος είναι πόσο καιρό προσπαθεί να συλλάβει. Μία γυναίκα υγιής, έχει 25% πιθανότητα να συλλάβει σε κάθε ωορρηκτικό κύκλο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα έχει συλλάβει το 80% των γυναικών που προσπαθούν. Ενώ μέσα στο χρόνο το 92%, δεδομένου ότι οι επαφές του ζευγαριού είναι σωστά προγραμματισμένες. Δεν σημαίνει απαραίτητα, λοιπόν, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος από τις πρώτες φορές που προσπαθεί. Ωστόσο, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν είστε:
Είναι το πιο συχνό λάθος των γυναικών. Σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 μέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση. Άρα, σε μια γυναίκα με κύκλο 28-30 ημερών, ( η 1η μέρα της περιόδου θεωρείται και η πρώτη μέρα του κύκλου), η ωορρηξία συμβαίνει την 14η με 16η ημέρα του κύκλου. Σε εκείνο το διάστημα καλό είναι το ζευγάρι να έρχεται πιο συχνά σε επαφή, αφού η πιθανότητα σύλληψης είναι η μέγιστη.
Πολλά ζευγάρια στην προσπάθεια τους να τεκνοποιήσουν, περιορίζουν εσκεμμένα στο ελάχιστο ή αυξάνουν κατά πολύ τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών τους. Μικρός αριθμός επαφών που περιορίζονται στις γόνιμες μέρες, μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Γιατί ο κύκλος μιας γυναίκας δεν είναι πάντα σταθερός και έτσι οι γόνιμες μέρες μπορεί να χάνονται. Αντίθετα, πολύ συχνές επαφές μπορεί να εξαντλήσουν σωματικά και συναισθηματικά το ζευγάρι. Έτσι επηρεάζεται αρνητικά ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος. Ιδανική λοιπόν θωρείται η συνεύρεση του ζευγαριού κάθε 2 μέρες. Ιδιαίτερα στην εβδομάδα στην οποία υπολογίζεται η ωορρηξία.
Αρκετές φορές, ενώ πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, οι προσπάθειες σύλληψης δεν είναι αποτελεσματικές. Σε αυτήν την περίπτωση, συχνές φυσικές αιτίες υπογονιμότητας είναι ο τρόπος ζωής του ζευγαριού και συγκεκριμένα:
Το στρες και οι διάφορες συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να διαταράσσουν τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζεται η ωορρηξία και μαζί η γονιμότητα της γυναίκας.
Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο σωματική εξουθένωση, μειώνοντας τον αριθμό των επαφών, αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Έτσι, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα.
Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αλλά και η μη ισορροπημένη διατροφή απορυθμίζουν τον κύκλο της γυναίκας, ενώ επηρεάζουν την κινητικότητα και ποσότητα του σπέρματος στους άνδρες, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τις προσπάθειες σύλληψης του ζευγαριού.
Τα λιπαντικά, αν και διευκολύνουν τη διείσδυση, αλλοιώνουν τη σύσταση του σπέρματος και δυσχεραίνουν την μετακίνηση των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα, Αντίθετα, τα κολπικά υγρά που εκκρίνονται πριν την ωορρηξία, βοηθούν στην επιβίωσή και την κινητικότητα τους.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η αδυναμία σύλληψης οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η απόφραξη των σαλπίγγων, είναι μερικές από τις πιο συχνά γυναικολογικές παθήσεις που εμποδίζουν μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος.
Όταν μια γυναίκα γνωρίζει ότι πάσχει από κάποια πάθηση που θα μπορούσε να μειώσει τη γονιμότητα της, είναι καλό να απευθύνεται στο γυναικολόγο της πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες σύλληψης. Έτσι, θα βρει την θεραπευτική προσέγγιση που ταιριάζει στις ανάγκες της, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχεται και ο σύντροφος αφού η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται για αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης.
Εξετάσεις για διερεύνηση υπογονιμότητας
Διέγερση ωοθηκών στην εξωσωματική