Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιχειρούν με επιτυχία μια κολπική γέννα μετά από καισαρική τομή, επιτρέποντας σε πολλές εγκύους να βιώσουν την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού. Ωστόσο, ο Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC) δεν αποτελεί επιλογή για όλες τις εγκύους με ιστορικό καισαρικής τομής. Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει για τη διαδικασία, τα οφέλη, τους κινδύνους και για το κατά πόσο ο VBAC τοκετός είναι εφικτός για εσάς, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε η μητέρα ούτε το έμβρυο.
Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες για VBAC τοκετό;
Προϋποθέσεις απαραίτητες ώστε μια έγκυος να θεωρηθεί υποψήφια για VBAC τοκετό είναι οι εξής:
- Η μητέρα και το μωρό να είναι απόλυτα υγιείς και η εγκυμοσύνη να μην εμφανίζει επιπλοκές
- Ο λόγος που οδήγησε την προηγουμένη φορά σε καισαρική τομή να μην υφίσταται πλέον
- Το μωρό να είναι μικρό σε σχέση με την λεκάνη της γυναίκας στη σωστή θέση και να προβλέπεται ένας ασφαλής και εύκολος τοκετός.
- Η τομή της προηγηθείσας καισαρικής να είναι χαμηλά στην κοιλιά και οριζόντια (από τη μια άκρη στην άλλη), όχι κάθετα (από τον ομφαλό προς την ηβική σύμφυση). Οι οριζόντιες τομές στην μήτρα συνεπάγονται μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης της κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Μην ξεχνάτε ότι η τομή που βλέπετε εσείς στην κοιλιά σας δεν ταυτίζεται απαραίτητα με εκείνη που έχει κάνει ο γιατρός και στην μήτρα.
- Η διαστολή του τραχήλου κατά την προηγούμενη γέννα ήταν επαρκής,κατά προτίμηση σχεδόν τελεία, ωστόσο η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε για λόγω ανεξάρτητο αυτής πχ σημεία δυσχέρεια του εμβρύου.
- Να μην έχει πραγματοποιηθεί άλλη επέμβαση στην μήτρα πχ αφαίρεση ινομυώματος
- Να μην υπάρχει ιστορικό ρήξης της μήτρας
- Να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια από τον προηγούμενο τοκετό.
Πότε δεν συστήνουμε VBAC;
Είναι λοιπόν προφανές ότι όποια γυναίκα δεν εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατά τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC). Συνεπώς η προγραμματισμένη καισαρική είναι μονόδρομος, τόσο για τη δική της όσο και για την ασφάλεια του μωρού. Επιπρόσθετα με τα παραπάνω, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) αντενδείκνυται σε όσες έγκυούς:
- Είναι άνω των 35 ετών
- Έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (>40) ή έχουν πάρει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της κύησης
- Κυοφορούν μωρό μεγαλύτερο από 3.800 kg
- Έχουν ξεπεράσει τις 40 εβδομάδες κύησης
- Η προηγούμενη καισαρική έγινε σε διάστημα μικρότερο από 24 μήνες
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του VBAC τοκετού;
Κάθε έγκυος, όσο υγιής και να είναι, έχει πιθανότητα να εμφανίσει επιπλοκές. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή στο VBAC είναι η ρήξη μήτρας που συνεπάγεται εκτεταμένη αιμορραγία και μπορεί να είναι απειλητική τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Παράλληλα, η ρήξη της μήτρας συνεπάγεται επείγουσα καισαρική, η οποία επιβαρύνει ψυχολογικά και σωματικά την έγκυο πολύ περισσότερο από μια προγραμματισμένη καισαρική. Είναι σημαντικό να έχετε ενημερωθεί πλήρως, ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς και το μωρό σας. Εξίσου σημαντικό, εφόσον επιλέξετε το VBAC είναι να επιλέξετε ένα κέντρο που διαθέτει τον εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα και με επιτυχία οποιαδήποτε επιπλοκή προκύψει.
Ποια είναι τα οφέλη του φυσιολογικού Τοκετού μετά από Καισαρική Τομή (VBAC);
Τα οφέλη ενός VBAC τοκετού όπως και κάθε φυσιολογικής γέννας, εφόσον είναι επιλογή για εσάς και επιθυμείτε να προσπαθήσετε, είναι :
- Αποφυγή του χειρουργείου και όλων των πιθανών επιπλοκών αυτού π.χ τραυματισμός ουροδόχου κύστης ή εντέρου
- Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης.
- Ταχύτερη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες
- Μικρότερη αιμορραγία και πιθανότητα για λοίμωξη
- Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών σε επόμενη κύηση. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για καταστάσεις όπως προδρομικός πλακούντας σε πιθανή επόμενη κύηση.
Δείτε ακόμα:
Φυσιολογικός Τοκετός
Καισαρική Τομή