Η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική για την εξασφάλιση της σωστής υγείας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στην πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμηχανία και φόβο. Ωστόσο θα διαπιστώσετε ότι είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν χρειάζεται να σας αγχώνει.
Πότε γίνεται η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο ;
Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο γίνεται ένα χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Είναι ωφέλιμο όμως να γίνεται στην ηλικία των 15 με 18 ετών, όταν ακόμη η έφηβη δεν είναι σεξουαλικά ενεργή. Έτσι ενημερώνεται για θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης. Έτσι εφαρμόζει από την αρχή της σεξουαλικής της ζωής ασφαλείς πρακτικές. Παράλληλα, μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τα θέματα της περιόδου της και λύνει όλες τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί.
Άλλες φορές, η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο γίνεται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής για κάποια ενόχληση που μπορεί να παρουσιάσει ένα κορίτσι π.χ προβλήματα περιόδου, αλλαγή στα κολπικά υγρά, κνησμός.
Τι προετοιμασία χρειάζεται να έχω κάνει;
Εφόσον η επίσκεψη δεν είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και θα ακολουθήσει γυναικολογική εξέταση, χρειάζεται να έχετε κάνει ένα βασικό προγραμματισμό. Το ραντεβού πραγματοποιείται ιδανικά στο πρώτο ήμισυ του εμμηνορρυσιακού σας κύκλου, λίγες μέρες μετά τη λήξη της περιόδου. Σε αυτή τη φάση, η απεικόνιση των γεννητικών οργάνων μέσω υπερήχου είναι καλύτερη. Αποφεύγουμε τις 2 προηγούμενες μέρες τις σεξουαλικές επαφές, την τοποθέτηση ταμπόν και τις κολπικές πλύσεις. Οι παραπάνω διαδικασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Χρειάζεται να έχετε σημειώσει την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου και τα χαρακτηριστικά της. Αν θέλετε μπορείτε να σημειώσετε όλες τις απορίες σας, για να είστε σίγουρη ότι δεν θα ξεχάσετε κάποια.
Η διαδικασία της εξέτασης
-
Ιστορικό
Αρχικά, ο γιατρός θα πάρει ένα σύντομο ιστορικό. Οι ερωτήσεις που θα σας κάνει αφορούν παθήσεις δικές σας ή της οικογένειας σας, τα χαρακτηριστικά της περιόδου σας (συχνότητα, ένταση, ενοχλήσεις), τη σεξουαλική σας δραστηριότητα και καθημερινές συνήθειες π.χ κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένες ερωτήσεις ίσως σας φανούν προσωπικές και αδιάκριτες. Ωστόσο είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς, για να διαμορφωθεί σωστά το ιστορικό σας. Παράλληλα, οι πληροφορίες είναι απόλυτα εμπιστευτικές και ποτέ δεν αποκαλύπτονται σε τρίτους.
-
Εξέταση των έξω γεννητικών οργάνων
Η εξέταση ξεκινάει με μια παρατήρησή των αιδοίου για τραυματισμούς, φλεγμονές ή δυσμορφίες.
-
Εξέταση του κόλπου και του τραχήλου
Με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα απομακρύνουμε τα τοιχώματα του κόλπου. Εξετάζουμε τα τοιχώματα του κόλπου και τον τράχηλο.
Στο στάδιο αυτό γίνεται λήψη δείγματος για εξετάσεις όπως το τεστ Παπ και η καλλιέργεια κολπικού υγρού. Το τεστ Παπ ανιχνεύει αλλαγές στα κύτταρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Με την καλλιέργεια κολπικού υγρού, μπορούμε να εντοπίσουμε μικρόβια. Ορισμένα από αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο αλλά υπό συνθήκες αναπτύσσονται υπερβολικά δημιουργώντας ενοχλήσεις.
Συμπληρωματικά, πραγματοποιείται και κολποσκόπηση. Πρόκειται για μια εξέταση που, σε συνδυασμό με το τεστ Παπ, εντοπίζει κυτταρικές βλάβες σε πολύ μεγάλο ποσοστό Με τη βοήθεια ενός κολποσκοπίου παρατηρούμε σε μεγέθυνση τα κύτταρα του τραχήλου. Χρησιμοποιούμε συνδυασμό με ειδικά διαλύματα δείκτες για να ξεχωρίσουμε παθολογικές από υγιείς περιοχές.
Συνήθης πρακτική είναι και η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Για να πραγματοποιηθεί, τοποθετούμε δυο δάχτυλά στον κόλπο και με το άλλο χέρι ψηλαφούμε τη μήτρα και τις ωοθήκες, ώστε να αξιολογήσουμε την κινητικότητα τους και το μέγεθος. Πλέον έχει αντικατασταθεί από τον κολπικό υπέρηχο και δεν πραγματοποιείται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου. Γίνεται μόνο επί ενδείξεων π.χ υποψία συμφύσεων.
Πρόκειται για μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που πλέον πραγματοποιείται πάντα στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλών συχνοτήτων και σχηματίζει εικόνες των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, ο τράχηλος και ο κόλπος. Οι κεφαλές που χρησιμοποιούμε είναι διακολπικές και διακοιλιακές. Διακολπικός υπέρηχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η γυναίκα έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές.
Η γυναικολογική εξέταση ολοκληρώνεται με την επισκόπηση και ψηλάφηση του στήθους. Συμπληρωματικά και με υπέρηχο μαστών
Μετά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο.
Εφόσον η γυναικολογική εξέταση έχει ολοκληρωθεί, έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε αναλυτικά τα ευρήματα της εξέτασης και να λύσετε τυχών απορίες σας. Τα θέματα που φυσιολογικά προκύπτουν μπορείτε να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας είναι:
- Προβλήματα της περιόδου (έντονος πόνος, μεγάλη ροή αίματος, διαταραχές στην συχνότητα)
- Τρόπους αντισύλληψης.
- Τρόπους προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
- Θέματα ακμής, διαχείρισης του βάρους, τριχοφυΐας.
- Πως να διατηρηθείτε γυναικολογικά υγιείς
- Πως μπορείτε να εφαρμόζετε πρακτικές πρόληψης μόνες σας π.χ αυτοεξέταση στήθους.