Δεν γίνεται ωορρηξία Ανωορρηκτικοί κύκλοι
Η απουσία ωορρηξίας (το ωάριο δεν απελευθερώνεται από την ωοθήκη), είναι η πιο συχνή από τις ιατρικές αιτίες υπογονιμότητας. Επηρεάζει 4 στις 10 γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Πυροδοτείται από πολλές καταστάσεις, με τη συνηθέστερη να είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Σ.Π.Ω). Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (Σ.Π.Ω). είναι μια ορμονική διαταραχή, η οποία μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων της, παρεμποδίζει την ωορρηξία. Άλλες αιτίες είναι παθήσεις του θυρεοειδούς, το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος, η εξαντλητική σωματική άσκηση και το στρες.
Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία δεν έχουν σταθερό εμμηνορρυσιακό κύκλο. Αυτό είναι που τις κινητοποιεί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίζεται σταθερά περίοδος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμβαίνει ωορρηξία. ¨Ετσι η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη.
Παθήσεις των σαλπίγγων
Οι δυσλειτουργίες των σαλπίγγων αποτελούν το 25-30% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας Οι σάλπιγγες είναι το μονοπάτι ανάμεσα στις ωοθήκες και τη μήτρα. Διαμέσου των σαλπίγγων, το σπερματοζωάριο κατευθύνεται προς το ωάριο ώστε να γίνει η γονιμοποίηση. Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο κατευθύνεται στη μήτρα για να εμφυτευθεί. Είναι ευνόητο λοιπόν, ότι κάποια βλάβη ή απόφραξη στις σάλπιγγες μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κύησης. Καταστάσεις που καταστρέφουν τις σάλπιγγες είναι:
- Η ενδομητρίωση
- Πυελικές φλεγμονές λόγω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (χλαμύδια, γονόρροια).
- Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο και στην κοιλιακή χώρα
- Ιστορικό έκτοπης κύησης.
Αν εξαιρέσουμε τον ελαφρύ κοιλιακό πόνο που μπορεί να παρουσιάσουν γυναίκες με παθήσεις των σαλπίγγων, γενικά πρόκειται για μία κατάσταση που δεν παρουσιάζει ιδιαιτέρα συμπτώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες να μαθαίνουν ότι οι σάλπιγγες τους δεν λειτουργούν σωστά, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης.
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση του αναπαραγωγικού συστήματος, στην οποία κύτταρα του ενδομητρίου (η εσωτερική επενδυση της μήτρας) αναπτύσσονται εκτός αυτής. Αν και η ύπαρξη της δεν αποκλείει την επίτευξη της εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο, το 30% των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και ανήκουν στις ιατρικές αιτίες υπογονιμότητας.. Ο μηχανισμός με τον οποίο η ενδομητρίωση επηρεάζει την γονιμότητα δεν είναι πλήρως κατανοητός. Φαίνεται ότι η φλεγμονή της περιοχής, οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την ενδομητρίωση και η αλλαγή στη λειτουργία και κινητικότητα των σαλπίγγων είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αναστέλλουν τη γονιμότητα. Όταν μάλιστα η ενδομητρίωση είναι εκτεταμένη, μπορεί να αποφράξει τις σάλπιγγες. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται χειρουργική απομάκρυνση των εστιών του ενδομητρίου για να αποκατασταθεί η βατότητα τους.
Τραχηλικός παράγοντας
Η σύσταση της τραχηλικής βλέννας παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της κύησης. Στο διάστημα της ωορρηξίας, η βλέννα γίνεται λεπτόρρευστη ώστε να διατηρήσει λειτουργικά τα σπερματοζωάρια και να διευκολύνει την είσοδο τους στη μήτρα. Όπως είναι λογικό, όταν διαταράσσεται η σύσταση της, η δίοδος των σπερματοζωαρίων παρεμποδίζεται. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με χρόνια τραχηλίτιδα, λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος ή στενό τράχηλο.
Βλάβες του τραχήλου και της μήτρας.
Βλάβες του τραχήλου και της μήτρας απαντώνται συχνά σε γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Αν και δεν καθορίζουν τόσο το αν θα γονιμοποιηθεί το ωάριο, παρεμβαίνουν στην εμφύτευση αυτού στη μήτρα και αυξάνουν την πιθανότητα αποβολών. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι ενδομήτριοι πολύποδες, τα ινομυώματα ή οι ενδομήτριες συμφύσεις μετά από αποξέσεις. Επίσης, γυναίκες που γεννήθηκαν με κάποια δυσμορφία της μήτρας όπως ανώμαλο σχήμα αυτής, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στο να μείνουν έγκυες και να διατηρήσουν την κύηση.
Ανδρική υπογονιμότητα
Είναι εξίσου συχνή με τη γυναικεία υπογονιμότητα και αρκετές φορές μένει αδιάγνωστη. Ανάμεσα στις ιατρικές αιτίες υπογονιμότητας είναι η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, μειωμένος αριθμός αυτών ή ανώμαλο σχήμα είναι κάποιοι από τους συχνούς παράγοντες.
Ανεξήγητη υπογονιμότητα
Ορισμένες φορές, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο λόγος που η γυναίκα δεν μπορεί αν κυοφορήσει. Είναι πιθανό να οφείλονται πολλοί μικροί παράγοντες τόσο από τον άνδρα και από τη γυναίκα. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια συγκεκριμένη αιτία, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει το ζευγάρι από το να προσπαθεί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε μια από τις παραπάνω καταστάσεις επιδέχεται θεραπεία, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Είναι λάθος να αναβάλλεται τις εξετάσεις ή τις θεραπείες υπογονιμότητας με την ελπίδα ότι <ότι θα έρθει από μόνο του>, καθώς οι περισσότερες παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα απλώς επιδεινώνονται με το χρόνο. Όσο νωρίτερα απευθυνθείτε στο γιατρό, και όσο πιο γρήγορα ορίσετε το θεραπευτικό πλάνο, τόσο πιο πιθανό είναι η θεραπεία να είναι αποτελεσματική. Παράλληλα να θυμάστε ότι αρκετές φορές, τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν δίνουν συμπτώματα. Για αυτό το λόγο είναι καλό να αναζητάτε ιατρική βοήθεια , όσο υγιείς και να νιώθετε.
Δείτε ακόμα:
Εξετάσεις για διερεύνηση υπογονιμότητας
Διέγερση ωοθηκών στην εξωσωματική
Προετοιμασία σπέρματος στην εξωσωματική
Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών