Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, κόλπου, αιδοίου και πρωκτού. Την κάνουμε μετά από παθολογικό Test Pap ή αν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση.
Mετά από τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού, η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση όπως κατά την εξέταση. Χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα έτσι ώστε να μπορεί να φανεί εύκολα ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές. Με την βοήθεια του κολποσκοπίου είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον τράχηλο με λεπτομέρεια .Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol) και φωτισμός, για να διαχωριστούν οι παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο Test Pap. Αν υπάρχει δυσπλασία (ανάλογα με το βαθμό)είναι πιθανόν να γίνει μια βιοψία. Αφαιρεί ήπια ένα δείγμα ιστού (μικρότερο από το 1/10 του μεγέθους μιας γόμας μολυβιού). Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριογια εξέταση. Αυτό γίνεται για τα επίπεδα θηλώματα ή κονδυλώματα του τραχήλου, Για τα οξυτενή κονδυλώματα φτάνει ή απλή παρατήρηση.
Η κολποσκόπηση είναι μια παρατεταμένη γυναικολογική εξέταση, με την οποία ο γιατρός ελέγχει τον τράχηλό το αιδοίο και τον κόλπο για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση. Η βιοψία που γίνεται μερικές φορές κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να ενοχλήσει, αλλά αυτό διαρκεί μια στιγμή. Όταν το μικροσκοπικό δείγμα ιστού αφαιρείται, μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα ενώ άλλες περιγράφουν ένα αίσθημα “τσιμπήματος”. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα παυσίπονο μια ώρα πριν τη διαδικασία. Η κολποσκόπηση διαρκεί 15 ως 25 λεπτά.
Ο γιατρός εξηγεί τι είδε στην κολποσκόπηση, αν πάρθηκε βιοψία και αν υπήρχαν βλάβες επικίνδυνες για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί η γυναίκα. Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες.
Αν ληφθεί βιοψία υπάρχεί πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα.
Μπορεί να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχό τις επόμενες 2-4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται “Monsel”.
Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα μαύρο υλικό. Αυτό στην περίπτωση που χρησιμοποιείται “νιτρικό άλας” αντί για “Monsel”.
Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 10-12 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό .
Θα πρέπει να ανησυχήσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό.
Αυτές είναι επιπλοκές που συμβαίνουν πολύ σπάνια