Με την ολοκλήρωση της διέγερσης των ωοθηκών και την χορήγηση της χοριακής συνθετικής ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, τα ωοθηλάκια φτάνουν στο τελικό στάδιο ωρίμανση. 36 ώρες μετά προγραμματίζεται η ωοληψία για εξωσωματική.
Γενικά περι ωοληψίας.
Η ωοληψία για εξωσωματική είναι μια σχετικά ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Γίνεται στο χειρουργείο με ελαφριά νάρκωση (μέθη) και την βοήθεια ενός διακολπικού υπερήχου.Στον υπέρηχο προσαρμόζεται μία βελόνα παρακέντησης με αναρρόφηση. Η γυναίκα πρέπει να είναι στο κέντρο 1 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα της ωοληψίας. Επίσης νηστική από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας αφού θα πάρει μέθη.
Πως γίνεται η ωοληψία
Μετά την χορήγηση μέθης (ελαφράς καταστολής), η ωοληψία για εξωσωματική γίνεται με τη βοήθεια υπερήχου και της βελόνας παρακέντησης με αναρρόφηση. Ο υπέρηχος μας επιτρέπει να βλέπουμε τα ωοθηλάκια σε κάθε ωοθήκη. Με την βελόνα γίνεται η αναρρόφηση των ωοθηλακίων. Το ωοθηλακικό υγρό δίνεται στον εμβρυολόγο που βρίσκει τα ωάρια, και τα απομονώνει. Τα τοποθετεί σε τρυβλία με καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό για την γονιμοποίηση.
Στο τέλος της ωοληψίας γίνεται καταμέτρηση του συνολικού αριθμού των ωαρίων που συλλέχθηκαν. Αριθμός ωαρίων 8-15 είναι ιδανικός. Την ώρα της ωοληψίας ο σύζυγος δίνει σπέρμα για την γονιμοποίηση των ωαρίων.
Επιπλοκές στην ωοληψίας για εξωσωματική
Σνήθως μετά την ωοληψία για εξωσωματική υπάρχει μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο και την ωοθήκη, λόγω της χρήσης της βελόνας παρακέντησης Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό 0.04- 0.08%) υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση μιας μεγαλύτερης αιμορραγίας.
Η λοίμωξη είναι επιπλοκή σπάνια που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο, πυρετό και να χρειαστεί ειδική θεραπεία. Προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται με αντησηψία και αντιβίωση.
Η διάτρηση ή τρώση ενδοκοιλιακών οργάνων όπως της μήτρας, του εντέρου, της ουροδόχου κύστεως είναι πολύ σπάνια. Αντιμετωπίζεται ανάλογα του περιστατικού.
Άλλες επιπλοκές είναι αυτές από τους πιθανούς κινδύνους της αναισθησίας. Εξαιρετικά σπάνιες αφού η μέθη (ενσυνείδητη καταστολή) είναι από τις ασφαλέστερες μεθόδους αναισθησίας.
Μετά την ωοληψία τον καθαρισμό των ωαρίων και την καταμέτρησή τους ο εμβρυολόγος προχωράει στην γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συζήγου που έχει συλεχθεί ή με κατεψυγμένο σπέρμα.