Η Γονιμότητα μιας γυναίκας επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων. Ακόμη και αν μια γυναίκα δεν έχει την μητρότητα στα άμεσα σχέδια της, είναι καλό να γνωρίζει ποιοι είναι παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα της. Έτσι μπορεί να κάνει το σωστό προγραμματισμό σε περίπτωση που θελήσει μελλοντικά να μείνει έγκυος.
Είναι ίσως ο συχνότερος σήμερα από τους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα. Κάθε γυναίκα γεννιέται έχοντας ήδη όλα τα ωάρια με τα οποία πρόκειται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της. Ορισμένα εξ’αυτών θα ωριμάσουν και ενδεχομένως να γονιμοποιηθούν. Καθώς μεγαλώνει, τα ωάρια της μειώνονται σε ποσότητα και σε ποιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα γονιμοποίησης τους. Έτσι, ακόμη και αν η εμμηνόπαυση έρθει στην ηλικία των 50 ετών, η γονιμότητα έχει αρχίζει να μειώνεται ήδη στην ηλικία των 30. Η μείωση της γονιμότητας επιταχύνεται μετά τα 35. Στα 40, η γυναίκα έχει μόλις 15% πιθανότητα να συλλάβει σε κάθε κύκλο. Παράλληλα αυξάνει η πιθανότητα αποβολών ή επιπλοκών κατά την κύηση.
Έχει βρεθεί ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ικανότητας μιας γυναίκας καθορίζεται σημαντικά από τα γονίδια της.. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα της οποίας η μητέρα μπήκε νωρίς την εμμηνόπαυση, έχει 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μπει στην εμμηνόπαυση σε παρόμοια ηλικία.
Ορισμένες γυναικολογικές καταστάσεις όπως:
είναιαπό τις πιο συχνές παθήσεις για την γυναικεία υπογονιμότητα. Δυσκολία μπορεί να δημιουργήσουν και παθήσεις όπως αυτοάνοσα νοσήματά, διαταραχές του θυρεοειδούς. Αυτές αν και δεν επηρεάζουν άμεσα το αναπαραγωγικό σύστημα, απορρυθμίσουν την ισορροπία του οργανισμού και δεν ευνοούν τη σύλληψη. Υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί επίσης και από τραυματισμό των αναπαραγωγικών οργάνων, όπως λόγω τραυματισμού της ωοθήκης κατά την αφαίρεση μιας κύστης.
Όχι τόσο συχνά, ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από κάποια ανατομική παραλλαγή των οργάνων αναπαραγωγής (μήτρα, σάλπιγγες) . Τέτοιες δυσμορφίες είναι παρούσες από τη γέννα και δεν δημιουργούν κάποια ενόχληση ώστε να γίνουν αντιληπτές. Έτσι, ορισμένες γυναίκες τις εντοπίζουν στην προσπάθεια τους να μείνουν έγκυες.
Αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα, η ηλικία, τα γονίδια και το ιστορικό μας, δεν είναι οι παράγοντες που καθορίζουν αποκλείστηκα το πότε θα έρθει ο πελαργός. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής μιας γυναίκας. Είναι πολλές φορές εκείνος που μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια της να μείνει έγκυος. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθεις, η απόκλιση από το φυσιολογικό σωματικό βάρος, τόσο προς τα κάτω όσο και προς τα πάνω, η εξαντλητική σωματική άσκηση, το άγχος καθώς και η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντες που αποσυντονίζουν τον οργανισμό και αποσταθεροποιούν τον κύκλο μιας γυναίκας άρα και τη ωορρηξία της.
Επίσης το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη ορισμένων φαρμάκων επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων και την πιθανότητα να γεννηθεί ένα υγιές μωρό. Ευτυχώς, τέτοιοι παράγοντες δεν επηρεάζουν μόνιμα την ικανότητα μιας γυναίκας να κυοφορήσει. Έτσι με αλλαγή του τρόπου ζωής, η γονιμότητα επανέρχεται σχετικά γρήγορα.
Αν και τέτοιες καταστάσεις δυσκολεύουν την επίτευξη της εγκυμοσύνης, καμία από αυτές δεν την αποκλείει. Για αυτό είναι σημαντικό να απευθύνεστε στο γυναικολόγο, ο οποίος θα σας δώσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Εξετάσεις για διερεύνηση υπογονιμότητας
Διέγερση ωοθηκών στην εξωσωματική