Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, σωματικών και ψυχικών, που σχετίζονται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας. Εμφανίζονται συνήθως 10 μέρες πριν την έμμηνο ρύση και υποχωρούν 4 μέρες μετά την έλευσή της. Το PMS επηρεάζει τη φυσική κατάσταση, τη διάθεση και τη συμπεριφορά της γυναίκας. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιμετωπίζεται σωστά.
Θεωρούμε ότι 3 στις 4 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν βιώσει κάποια μορφή του συνδρόμου σε κάποια φάση της ζωής τους. Το 80% αναφέρει ότι έχει 1 ή 2 ήπια συμπτώματα. Το 12% αναφέρει ότι έχει έντονες ενοχλήσεις που επηρεάζουν κάποιες πτυχές της καθημερινότητας. Το υπόλοιπο 8% υποφέρει από τη λεγόμενη προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PHDD). Πρόκειται για μια πιο βαριά μορφή του συνδρόμου, στο οποίο οι γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον 5 συμπτώματα, το ένα εκ των οποίων είναι ψυχικής φύσης, τα οποία παρεμβαίνουν σημαντικά στην λειτουργικότητα και εμποδίζουν την επικοινωνία.
Η λίστα των συμπτωμάτων είναι μεγάλη, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν λίγα από αυτά.
Σωματικά
Ψυχικά-συναισθηματικά
Η ακριβής αιτία του Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι άγνωστη. Φαίνεται να παίζουν ρόλο οι αλλαγές των επιπέδων των φυλετικών ορμονών και της σεροτονίνη. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και των προγεστερόνης αλλάζουν με την εξέλιξη του κύκλου και αλληλεπιδρούν με περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η σεροτονίνη από την άλλη, είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την διάθεση.
Επιρρεπείς στην εμφάνιση του PMS είναι γυναίκες που:
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση ή κάποιο φυσικό εύρημα, ώστε να θέσει τη διάγνωση του PMS. Είναι σημαντικό να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα σας για τουλάχιστον 2 εμμηνορρυσιακούς κύκλος. Σημειώνετε πότε εμφανίζονται, πότε υποχωρούν, την βαρύτητα τους και την εξέλιξη τους. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει απουσιάζουν κατά την πρώτη φάση του κύκλου, ώστε να θεωρήσουμε ότι ανήκουν στα πλαίσια του PMS. Φυσικά σημειώνετε τη μέρα έναρξης και λήξης της περιόδου.
Το Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μιμείται κάποιες άλλες παθήσεις όπως τις διαταραχές του θυρεοειδούς, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή την αγχώδη διαταραχή. Για αυτό το λόγο μπορεί να σας ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις π.χ θυρεοειδικοί δείκτες, ώστε να αποκλειστούν τα παραπάνω.
Στις περισσότερες περιπτώσεις , αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.