Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν για το αν μπορούν να κάνουν ταξίδια στην εγκυμοσύνη. Αν και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι καταφατική, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε ώστε το ταξίδι σας να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστο και ασφαλές.
Εφόσον εσείς και το μωρό είστε υγιείς , μπορείτε να ταξιδεύετε άφοβα μέχρι και την 36 εβδομάδα κύησης. Πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Τα ταξίδια αντενδείκνυνται αυστηρά σε εγκυμονούσες που πάσχουν από προεκλαμψία, έχουν πιθανότητα πρόωρου τοκετού, συνεχιζόμενη κολπική αιμόρροια, προδρομικό πλακούντα, περιφερική αποκόλληση πλακούντα κλπ. Δεν είναι καλή ιδέα επίσης σε πολύδυμες κυήσεις, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται όταν νιώθετε ότι τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου (ναυτία, κόπωση, ζαλάδα) δεν έχουν υποχωρήσει. Το πως νιώθετέ είναι ο καλύτερος οδηγός για οποιαδήποτε δραστηριότητα θελήσετε να κάνετε.
Όπως αναφέραμε, μέχρι και την 36η εβδομάδα μπορείτε να ταξιδεύετε. Παρόλα αυτά, ιδανικό θεωρείται το διάστημα από την 14η ως την 28η εβδομάδα, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες επιπλοκές εμφανίζονται κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο, αλλά και διότι στο δεύτερο τρίμηνο η ενέργεια της εγκύου έχει επανέλθει και ενοχλήσεις όπως ναυτία, ζαλάδες, έχουν υποχωρήσει.
Πριν από κάθε σας ταξίδι, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να κάνετε ένα πλήρη έλεγχο, αλλά και να λάβετε οδηγίες και συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ακριβώς πότε είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού σας, ώστε να ενημερώσετε τους φροντιστές σας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Μην ξεχνάτε να έχετε ένα αντίγραφο του μαιευτικού ιστορικού σας, σε περίπτωση που σας ζητηθεί. Καλό είναι να έχετε μαζί σας όλες τις βιταμίνες σας, τυχών συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και ένα κουτί πρώτων βοηθειών για κάθε ενδεχόμενο. Τέλος, προτιμήστε το μέσο που θα σας πάει όσο πιο γρήγορα στον προορισμό σας, πάντα με ασφάλεια.
Γενικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον προορισμό που μπορείτε να επιλέξετε. Είναι ωστόσο καλό να αποφεύγετε μέρη με πολύ υγρασία, πολύ ψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει για περιοχές σε μεγάλα υψόμετρά ή γενικότερα για δύσβατες περιοχές. Ιδανικά, ο προορισμός σας πρέπει να διαθέτει ένα κέντρο υγείας στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε. Αποφεύγουμε τη μετάβαση σε περιοχές με ενδημικά νοσήματα π.χ ιός Ζίκα.
Να έχετε υπόψιν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού σας, μιας και το ταξίδι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 36 εβδομάδες. Για διεθνείς προορισμούς, το όριο ενδέχεται να είναι μικρότερο. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί μια βεβαίωση για το πότε προβλέπετε να γεννήσετε, καθώς και ότι η εγκυμοσύνη βαίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή ομαλά. Αυτό εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας.
Όσο αφορά το ταξίδι, αποφύγετε πτήσεις που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, μιας και αυξάνουν την πιθανότητα εν τω βάθη φλεβοθρόμβωσης. Για αποφυγή αυτού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Επίσης, προτιμήστε μια θέση κοντά στο διάδρομο ώστε να σηκώνεστε κι να περπατάτε ανά μισή ώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πάντα με συνοδεία. Όσο είστε καθιστή να πραγματοποιείται ασκήσεις με τα πόδια σας, ώστε να βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος.
Μην καταναλώνετε φαγητά και ποτά που αυξάνουν την παραγωγή αερίων στο έντερο και προκαλούν δυσφορία. Αντίθετα καταναλώνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση σκέτο νερό.
Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, είναι απαραίτητο να φοράτε πάντα ζώνη ασφάλειας. Η ζώνη περνάει κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα από το στήθος σας, χωρίς να πιέζει την κοιλιά σας. Ιδανικά, μην πραγματοποιείται πολύωρες διαδρομές, ενώ κάθε μία ώρα κάντε στάσεις ώστε να ξεκουράζεστε και να περπατάτε. Πάντα είναι καλό να συνοδεύεστε από άλλον ενήλικα και μετά τις 36 εβδομάδες να μην οδηγείτε εσείς.
Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τα ταξίδια με πλοίο μπορούν να θεωρηθούν τα πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό, διότι δεν ακινητοποιούν για μεγάλο διάστημα την έγκυο και της επιτρέπουν ευελιξία κινήσεων.
Προτιμήστε πλοίο που έχει γιατρό ή μαία πάντα διαθέσιμο. Σε περίπτωση κρουαζιέρας , φροντίστε οι στάσεις να είναι συχνές και σε περιοχές όπου υπάρχουν σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για φάρμακα που μπορείτε να πάρετε σε περίπτωση ναυτίας και εμετού, καθώς δεν επιτρέπονται όλα κατά την κύηση.
Όσο βρίσκεστε μέσα στο πλοίο, καταναλώνετε μόνο καλομαγειρεμένα φαγητά και πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Με όποιο μέσο και να ταξιδεύετε και όποιος και να είναι ο προορισμός σας
Μην ξεχνάτε! Ταξιδεύετε με παρέα, ποτέ μόνη.
Καλό ταξίδι!